De (hoog)gevoelige kraamvrouw

13 december 2021

Ik ben twee keer bevallen en twee keer vond ik de kraamtijd erg moeilijk. Niet de baby, die vond ik prachtig en lief. En ik heb het ook niet over de slapeloze nachten en lichamelijk ongemak. Ik heb het over gevoeligheid. Wanneer je net bevallen bent ben je veel gevoeliger dan normaal. Als je zoals ik een hooggevoelige vrouw bent kan dat best wel heftig zijn en is één plus één echt wel drie. 

Na mijn eerste bevalling vond ik het logisch dat ik het moeilijk had, het was een zware bevalling en we lagen een week in het ziekenhuis. Maar na mijn tweede bevalling vond ik de kraamtijd weer heel lastig. Ik kon niemand om me heen verdragen, behalve de baby en mijn man. De bevalling zelf was fantastisch gegaan, daar lag het niet aan. Dus hoe zit dat dan?

Wanneer je hooggevoelig bent sta je van nature meer open. Het is alsof je gevoelsfilter grotere gaten heeft. Als je net bevallen bent sta je helemaal open. Behalve fysiek ook energetisch. Je hele veld is geopend en daar kun je last van hebben. Van een kilometer afstand kon ik alles aanvoelen, waar normaal nog een filter zat was deze nu helemaal weg. 

Bijvoorbeeld:
Ik lig in bed en heb net avondeten gegeten, ik voel dat het vuur van het fornuis nog aanstaat.
Ik app mijn man: Het fornuis staat nog aan. 
Man: Nee hoor dat kan niet.
Ik: Jawel, ga je even kijken?
Man: Oh ja, klopt.

Iedereen die mijn kamer binnenkomt kan ik lezen. Ik voel alles van iedereen om me heen. Het is veel heftiger dan normaal en ik kan het ook niet sturen. Alsof ik geen aan en uit knop meer heb. 

Zelfs de postbode die een pakketje komt brengen, die ik helemaal niet zie, voel ik haarfijn aan. Mijn verloskundige zegt: ‘jouw tentakels reiken tot aan de straat’. En dat is precies wat ik ervaar. 

Tijdens mijn tweede zwangerschap had ik een holistische verloskundige, gelukkig wist zij hier wel raad mee. Zo fijn, ik voelde me enorm begrepen. ‘Het is erg belangrijk dat je je grenzen aangeeft’, zei ze tegen mij. ‘Jij en je kindje zijn nu het belangrijkste, de rest doet er even niet toe.’ 

Ik vond dat lastig, want dingen aanvoelen en daarnaar handelen is voor gevoelige mensen zo gewoon. Dat loslaten vond ik lastig.

‘Visualiseer dat je een poes bent in een poezenmand’, zei ze. Daar moest ik erg om lachen, maar ze had gelijk. Want mijn eigen ruimte innemen, zonder daarbij aan de ander te denken blijft soms een uitdaging (iets waar meer hooggevoelige mensen last van hebben).

Ze vervolgde: ‘het openstaan zal geleidelijk verdwijnen. Je energieveld sluit zich vanzelf weer, dat gaat bij de een sneller als bij de ander.’ 

‘Accepteer het proces’, was eigenlijk haar grootste advies. 

Samenvattend zou ik zeggen dat dit de tijd is om een beetje egoïstisch te zijn, om je grenzen aan te geven en te vragen wat je nodig hebt. Hooggevoelig zijn kan in het dagelijks leven al uitdagingen met zich meebrengen, laat staan in je kraamtijd. Ik weet dat het soms moeilijk uit te leggen valt aan anderen mensen. Vergeet niet dat iedereen gevoelig is en mensen soms alleen wat extra uitleg nodig hebben om jou te begrijpen. Ik hoop dat mijn tips je hierbij mogen helpen.

Tips voor de (hoog)gevoelige kraamvrouw:

1 Stel kraambezoek uit
Stel je kraambezoek gewoon uit. Leg mensen uit dat je even tijd voor jezelf nodig hebt om te landen. In de eerste twee weken zijn bij ons alleen ouders, broers en zussen langs geweest. En dan ook nog eens heel kort. Toen er later wel bezoek kwam hadden we de regel 1 bezoek per dag.

2 Durf je eigen regels te maken
Maak je eigen regels. Wie zegt hoe het hoort. Jij bent de kraamvrouw, jij hebt je aandacht nodig voor jezelf en je kindje. De leuke, sociale versie van jou komt wel weer. Dat begrijpen vrienden en familie heus wel. 

3 Laat je partner met de buitenwereld communiceren
Benoem je partner tot PA. Laat hem of haar met de buitenwereld communiceren, bezoek inplannen en wat dan niet al meer. Dat geeft een enorme rust. Je voelt het vanzelf als je er weer klaar voor bent dit zelf te doen. 

4 Laat capsules maken van je placenta
Ik had hier nog nooit van gehoord en vond het een heel gek idee. Maar mijn verloskundige had hier veel ervaring mee en ze vertelde me erover. ik hoorde verhalen van andere vrouwen en was om. Je placenta is een waardevolle bron, daar zitten allerlei waardevolle voedingsstoffen in zoals ijzer. Ik zal hier later nog een apart artikel over schrijven. Voor nu: ik voelde me dankzij de placenta capsules heel goed en kon daardoor ook meer aan, bijvoorbeeld het weinige slapen. Na mijn eerste bevalling nam ik ze niet en dat was echt een wereld van verschil in mijn gemoed en energie. 

5 Sluitingsritueel
Je kunt ook een sluitingsritueel doen, ik heb dit zelf nooit gedaan maar hoor er mooie verhalen over. Tijdens een sluitingsritueel wordt je lichaam weer gesloten, dit gebeurt in de vorm van een massage. In een aantal stappen wordt het hele lichaam gewikkeld in doeken (Rebozo) van hoofd naar voeten toe. Een sluitingsritueel wordt doorgaans 6 weken na de bevalling gedaan, maar kan ook nu nog mocht je het gevoel hebben dat je nog closure kunt gebruiken. 

Lees jij dit en heb je nog andere tips? Mail ze gerust dan plaats ik ze erbij.

Liefs Lobke

AUTEUR: LOBKE BERGERVOET - DIT VERHAAL DELEN: